Amusementsorkest H.F.C.
  opgericht 28 augustus 1923

Start
Laatste nieuws
Agenda
Bestuur / Dirigent
Instrumenten
Blaaskapel
Foto's
Muziekrepertoire

Blaaskapel


22 januari 2011

Blaaskapel "De Bloaspoepers"

Dit is de naam die de kapel heeft meegekregen bij de oprichting in september 1969. Deze oprichting had toch wel een bijzonder tintje, omdat hij eigenlijk werd geboren uit nood. Het was namelijk in de tijd dat de, inmiddels opgeheven, carnavalsvereniging De Klauwendouwers het tweede levensjaar was ingegaan. Bij deze pas opgerichte carnavalsvereniging speelde een boerenkapel die gevormd was uit de toen nog bestaande matrozenkapel van de marine. Deze matrozenkapel stond onder leiding van majoor Snaphaan. Ook bij het Helders Fanfare Corps was de heer Snaphaan dirigent. Daar de matrozenkapel uit dienstplichtige jongens bestond was er in het weekend altijd een bezettingsprobleem. Dit probleem loste de heer Snaphaan op door leden van het Helders Fanfare Corps te vragen deze lege plaatsen op te vullen. Dit was voor de heer Snaphaan reden om het Helders Fanfare Corps te vragen of zij er niets voor voelden om een boerenkapel te formeren. Zo kwam het Helders Fanfare Corps met de carnaval in aanraking en werd in September 1969 de boerenkapel “de BLOASPOEPERS “opgericht. uit leden van het Helders Fanfare Corps. Trompettist Jaap Kok nam de leiding op zich, muziek werd aangeschaft en ook door Jaap zelf gearrangeerd. Er werd druk gerepeteerd en op het carnaval 1969 – 1970 speelde de boerenkapel voor het eerst op het carnaval van De Klauwendouwers in de Schooten.

Hier bleef het echter niet bij, want met het bezoeken van andere verenigingen kreeg de kapel al gauw bekendheid en werd er steeds vaker opgetreden. Ook het repertoire moest steeds worden aangepast aan de wensen van het publiek, dat steeds vaker vroeg of we ook wat dansmuziek konden spelen. Dit was de reden dat er een repertoire van andere dan carnavalsmuziek werd ingestudeerd. Deze keuze bleek een hele goede te zijn, want ze bleek uitstekend geschikt te zijn voor het verzorgen van bruiloften en dansavonden. Voor deze gelegenheden werd de naam van de kapel omgedoopt tot ‘FUN’. Dit alles was alleen te realiseren onder eveneens de sterke en bezielende leiding van Jaap Kok.

Toch kwam aan deze periode van succes een einde toen Jaap na twaalf jaar het besluit nam, wegens te drukke werkzaamheden, te stoppen met de boerenkapel. Met het wegvallen van Jaap kwam er ook een einde aan de dansmuziek, omdat hij daar het solowerk in deed en er niet direct vervanging voor was. Ook de leiding was een probleem, want wie moest dat nu gaan doen.

Koert Sloot (de zwager van Jaap) die veel met hem samenwerkte werd aangewezen als leider en hiermee brak een nieuwe periode aan voor de kapel. Besloten werd om een andere richting in te slaan en ons meer als boerenkapel te profileren. Zo gebeurde het dat de BLOASPOEPERS alle carnavalsfeesten van de kleinere verenigingen ging opluisteren met hun vrolijke muziek en werden zij vaste hofkapel van diverse verenigingen.

Tot op heden is dat nog steeds zo en zijn wij vaste hofkapel van de carnavalsvereniging "De KRABBETUKKERS".  Dit alles onder de leiding van maestro Koert Sloot.

Naast het vervullen van de rol van hofkapel zijn wij in de Sint Nicolaastijd zeer actief als zwarte pietenkapel. Verder zijn wij het hele jaar door actief op markten, bruiloften en partijen, voetbalwedstrijden en serenades.
De blaaskapel "de Bloaspoepers" is dus heel actief in Den Helder en verre omstreken. Jaarlijks in juni gaan we bijvoorbeeld naar Bemmel voor de Bemmelse dweildagen. Een hele happening. Reuze gezellig met rond de 120 deelnemende blaaskapellen. In 2006 werden we zelfs uitgeroepen tot nummer 1 in de Leutklasse.

Kortom, overal waar een vrolijke noot gewenst is komt u “de BLOASPOEPERS “tegen.

Met muzikale groet !!

e-mail :bloaspoepers

 Terug naar boven